Şanghay’da Almanya Vizesi Almak

Geçtiğimiz haftalarda Çin’deki Türkler mail listesine gelen bir mailde Şanghay’da nasıl Almanya Vizesi alınabileceği hakkında detaylı bilgiler yer alıyordu.. Bilgileri derleyen, daha doğrusu kendi başvuru sürecini yazıyan döken Gökay Bey’den yazısını sitede yayınlamak için izin istedim, ki olur da başkalarının ihtiyacı olursa bulunması kolay olsun 🙂 Kendisi de sağolsun herhangi bir mahsur görmedi yazısını 70 milyonla paylaşmaktan 🙂 Velhasıl, aşağıdaki yazı ileride buradan Almanya’ya gitmeyi planlayıp da vize başvuru sürecini merak edenlere yardımcı olacaktır diye umuyorum.. Gökay Bey’e tekrardan teşekkürler..

Yabancılar Çinli başvuru sahipleri ile aynı statüde başvuru yapıyor. Yani randevu alarak, konsolosluğa bizzat giderek başvurmak gerekiyor. Almanya Şangay Konsolosluğu Vize Bölümü Web Sitesi‘nde başvuracağınız vize türüne göre istenen belgeler belirtilmiş. İş vizesi başvurusu için 2 farklı adres var:
1)Çin’de sadece Alman firmalarda çalışanlarin 690RMB ödeyerek kısa sürede daha kolay başvurabileceği AHK(German Industry and Commerce) (Centrury Avenue’da)
2)Alman olmayan herhangi bir firmada çalışanlar için normal prosedürü takip ederek 490RMB ödeyerek başvurduğu Alman Konsolosluğu (Jing’an Temple yakınında).

Visa Schengen

Çalıştığım firma Alman olmadığı icin konoslosluktan başvurdum. Öncelikle gerekli evraklari siteden öğrendikten sonra internet randevu sisteminden ileri tarihli bir randevu almak gerekiyor. Tarih ve saati mevcut seçeneklerden seçip onayladığınızda email adresinize randevu konfirmasyonu geliyor, bunu yazdırıp randevuya giderken yanınızda götürmeniz gerekiyor. Belgeler:
*Aynı siteden indirip doldurduğunuz başvuru formu ve ek deklarasyon yazısı
*Firmanızın iş sertifikası kopyası ve orijinal garanti yazısı (imza ve kaşeli)
*Fuar veya ziyaret edilecek firma davetiyesi (kopyası)
*Oturduğunuz yerdeki polis istasyonundan ikametgah (1 orijinal ve 1 kopya)
*Sigorta (kalacağınız süreleri kapsayan) (internetten satın alıp emaili yazdırıp götürebilirsiniz)
*Kartvizitiniz
*Kalacağınız süreyi kapsayan otel rezervasyonu
*Seyahat giderlerinizi karşılayacak kadar varlık bildirimi (banka hesap

Randevuda iş seyahatinizin detayları ile ilgili sorular soruyorlar, davetiye ve otel rezervasyonu tarihleri başvuru tarihleriyle bire bir örtüşmediğinden ek belge istediler (davetiye tarihini uzatmam istendi), bir kaç gün içinde tamamlayıp götürdum (bunun icin tekrar randevu gerekmiyor, ek belge getirme saatleri var) ve 14 gün sonra pasaportumu alabileceğime dair tarih ve gün verildi, bu belge ile o gün gidip vizeli pasaportumu aldim.

Kısacası randevu almaktan pasaportu teslim almaya kadar yaklaşık 30 gün sürdü. Konsolosluk çok kalabalık ve bekleme süreleri çok uzun, bunu göz önüne alarak başvurunuzu erken yapmanızda fayda var.
Not: Aynı yıl içinde 2’den fazla Schengen vizesi olanlar sonraki başvurularını yine bizzat giderek aynı belgelerle AHK’den yapabiliyor, 7 işgününde alabiliyor.


Şanghay’dan İsviçre Vizesi Almak

Eminim bir çoğumuzun hayatında en az bir “Schengen Vizesi” macerası olmuştur.. Büyük bir dikkatle hazırlanan belgeler, doldurulan formlar, alınan randevular, gidilen mülakatlar, verilmeye çalışılan sevimli cevaplar vs. Sonrasında ise heyecanlı bir bekleyiş.. Tüm bunların hepsi 3-5 günlük verilecek olan o vize için.. Vizeyi alınca da iş bitmez, bazen karşı ülke havaalanındaki gümrük memurunu ikna edecek cevaplar da vermeniz gerekebilir 🙂 Bu nedenle İsviçre’nin de Schengen ülkelerinden biri olduğunu (Avrupa Birliği’ne dahil olmamasına rağmen) öğrendiğimde vize başvurusu öncesi biraz çekinmedim değil hani.. Gerçi yabancı bir ülkede otururken vize başvurusu yapmanın Türkiye’de otururken bu başvuruyu yapmaya nazaran daha kolay olacağını da düşündüm öte yandan.. Gerçekten de çok zor olmadı..

İlk önce Şanghay’daki İsviçre Konsolosluğu’nun web sitesine girerek hem mekanın yerini, hem de vize başvurusu için gereken evrakları öğrendim.. Buna göre İsviçre’ye turist vizesi başvurusu yapmak için gerekli olan evraklar şunlarmış:

1) Buradan indirebileceğiniz başvuru formunun doldurulmuş hali

2) Uçak rezervasyonunuz (vize çıkmadan satın almayın biletleri diyorlar)

3) Otel rezervasyonunuz

4) Şirketinizin mühürlü iş lisans belgesi

5) Müdürünüzün imzaladığı sizinle ilgili temel bilgileri içeren bir dilekçe (şirket antetli kağıda)

6) Bankanızdan alacağınız, son 6 aylık hesap hareketlerinizi gösteren belge

7) Tabii ki pasaportunuz, iki adet fotoğraf ve  490RMB vize ücreti

Ben bunların yanında n’olur n’olmaz diyerek seyahat sağlık sigortası, kartvizit, çalışma izni fotokopisi gibi ek belgeleri de yanımda götürdüm.. Şanghay’daki İsviçre Konsolosluğu lokasyon olarak Xianxia Road üzerinde, Gubei Road kesişimine çok yakın, Far East International Plaza isimli iş merkezinin A bloğunda, 22. katta yer alıyor.. Binanın girişinde fotokopi çektirebileceğiniz, çıktı alabileceğiniz (hatta sigorta ve resim olayını da hallediyor olabilirler, emin değilim) minik bir yer olduğunu da hatırlatayım..

Girişte görevli tarafından dağıtılan numaraları alıp, sıranız gelince içeri giriyorsunuz.. Mesai 9:00’da başlıyor ama ne kadar erken gelirseniz o kadar küçük numara alırsınız. 8:30-8:45 arası iyidir yani.. Çok fazla kalabalık olmuyor gerçi ama gene de işi şansa bırakmamak lazım 🙂 Sıra gelince belgelerinizi görevliye teslim ediyorsunuz, tek tek üzerlerinden geçiliyor, ve size, üzerinde, hangi gün saat kaçta pasaportunuzu teslim alabileceğinizi yazan bir kağıt veriliyor. Normalde 10 gün kadar sonrasına veriyorlar vizeleri, o nedenle son anda başvurmamak lazım..