Şanghay’da Avustralya Vizesi Almak

Geçtiğimiz sene yaptığımız ziyaretten sonra bir anda favori ülkelerimiz sıralamasında bir numaraya yerleşen (ve hala yerini koruyan) Avustralya ile ilgili bir yazı daha yazmak istedim. Bu yazıda, eğer Çin’de yaşıyor ve Avustralyayı turistik amaçlı ziyaret etmek istiyorsanız, ilgili vizeyi almak için neler yapmanız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Avustralya için turist vizesi almayı düşünüyorsanız başvurmanız gereken vize tipi “Visitor visa (subclass 600)” olarak geçiyor. Başvurunuz ile ilgili olarak öncelikle yetkili aracı kurum olan VFS Global’ın web sitesine girmeniz gerekiyor. Vize için toplamanız gereken belgeleri bu siteden öğrenebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Burada madde madde belirtmek gerekirse:

  • İsmi “Form 1419” olarak geçen turistik vize başvuru formunu indirip dolduruyoruz.
  • İsmi “Form 54” olarak aile düzeni formunu indirip dolduruyoruz.
  • Pasaportumuzun bio-data sayfasının (fotoğrafın olduğu sayfa) biri renki, biri siyah-beyaz iki kopyasını çıkarıyoruz.
  • Eğer ilk Avustralya vizesi başvurumuzsa, pasaportun vize/mühür/imza olan tüm sayfalarının renkli kopyalarını çıkarıyoruz.
  • Nüfus cüzdanımızın önlü/arkalı renkli fotokopisini çıkarıyoruz.
  • Bir adet beyaz arka planlı vesikalık fotoğrafı da ekliyoruz başvurumuza.
  • Eğer ilk Avustralya vizesi başvurumuzsa, aşağıdaki finansal durumumuzu gösteren belgeleri
    • Banka hesabındaki bakiyeyi ve hesap hareketlerini gösteren hesap cüzdanı kopyası
    • Belli bir zaman periyodundaki maaş dekontlarının kopyaları
    • Diğer sahip olduklarınızı gösteren finansal gösteren kanıtlar
  • İşyerimizden alacağımız antetli kağıda basılmış, mühürlenip imzalanmış bir belge. Bu belgede yer alacak metin aşağıdaki bilgileri içeriyor olmalı:
    • İş yerindeki pozisyonunuz
    • Ne zamandan beri orada çalıştığınız
    • Maaşınız
    • Avustralya seyahati için izninizin onaylandığı
    • Belgeyi hazırlayan kişinin (genelde İK departmanı) ismi ve iletişim bilgileri

Gördüğünüz gibi ilk başvuruda, özelikle finansal durumunuz ile ilgili, biraz fazla belge isteniyor ama ikinci vizeden itibaren başvuru süreci epey basitleşiyor 🙂 Bu arada Avustralya vizesi başvuru sürecinin en güzel tarafını söyleyeyim. Vizeniz elektronik vize (e-vize) olarak hazırlandığından pasaportunuzu bırakmanıza gerek kalmıyor. 

Belgelerimizi hazırladıktan sonra gene VFS Global web sitesinden randevumuzu almamız gerekiyor. Randevumuzu aldıktan sonra seçtiğimiz gün ve saatte VFS Global’ın Avustralya Vize Acentesi’nin yolunu tutuyoruz. Şanghay’da oturanlar için acentenin adresi “No. 213, Middle Sichuan Rd”. Burada bulunan Jiushi Commercial Building içerisinde zaten epeyce ülkenin vize acentesi mevcut, Avustralya için ikinci kata çıkmanız gerekiyor. Kapıda sıra numarası almadan önce ordaki kızlara aldığınız randevunun çıktısını vermeyi unutmayın, yoksa sizi randevu almadan gelenlerle aynı sıraya sokuyorlar ve epey beklemeniz gerekiyor. Randevu numaranız ile alacağınız sıra no size epeyce zaman kazandırıyor 🙂

Sıra size gelince görevli memur belgelerinizi kontrol ediyor ve herşeyin eksiksiz olduğundan (örneğin fotoğrafınızda bir sorun varsa sizi aynı katta bulunan fotoğrafçıya yeni vesikalık fotoğraf çekimi için yönlendiriyor vs.) emin oluyor. Eğer herhangi bir sorun yoksa sizden vize başvuru ücreti olarak 700RMB alıyor, başvurunuzun girişini yapıyor ve size başvuru takibi yapabileceğiniz minik bir belge veriyor. Sonuç olarak, tüm hazırladığınız belgeleri teslim ediyor, pasaportunuzu geri alıyor, parayı ödüyor ve mekanı terk ediyor, yan taraftaki Starbucks’ta kahvenizi içmeye gidiyorsunuz 🙂

Vizeniz e-vize olduğu için olumlu veya olumsuz cevap size en geç 2-3 hafta içerisinde email ile gönderilecek. Bu bağlamda email adresinizin doğru olarak sisteme girildiğinden emin olmanız gerekiyor. Belgelerinizde herhangi bir sıkıntı yoksa vizeniz büyük ihtimalle onaylanacaktır. Her ihtimale karşı onay mailinde gönderilen belgenin çıktısını alıp Avustralya seyahatiniz boyunca yanınızda taşımanızı da tavsiye ederim.

Avustralya Vizesi için Çin’den başvuru sürecini anlaşılır bir şekilde açıkladığımı umuyorum. Burda yazanların dışında atladığım noktalar varsa yorum girip sorarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Tüm vize başvurularınız için kolaylıklar diliyorum 🙂


Şanghay’da İngiltere Vizesi Almak

Daha önceki yazılarda İsviçre, Almanya ve Vietnam vizelerinin Şanghay’dan nasıl alınabileceğini gerek benim gerek de misafir yazarların kaleminden okumuştunuz.. Bu sefer de Şanghay’dan İngiltere vizesinin nasıl alınacağını anlatmaya çalışacağım.. Hem Londra’da ikamet eden sevgili biraderim Gençer’i ziyaret etmek hem de noel kutlayan bir ülkede noel heyecanını gözlemlemek amaçlı olarak yaptığımız plan neticesinde İngiltere vizesine başvurmamız gerekti.. Bu bağlamda biraz uğraştırıcı bir sürecin ardından kolay bir şekilde vizemizi aldık 🙂

Vakti zamanında, nasıl bulduğumu şu an hatırlamadığım, Infosha.ukcn@vfshelpline.com adresine bir mail atmış ve Şanghay’dan yabancılar için İngiltere vizesine başvurma süreci ile ilgili bilgi istemiştim.. Onlar da bana yazdıkları cevapta süreci anlatmış ve ilk adımın www.visa4uk.fco.gov.uk adresine girerek başvuru formu doldurmak olduğunu söylemişlerdi.. Biz de 16 Kasım Pazar günü öğleden sonrasında bu siteye girdik ve sürecimizi resmi olarak başlattık.

uk_visa

Sayfada size iki seçenek sunuluyor, birisi normal servis üzerinden başvuru yapmak, diğer ise yeni hizmete açılan ve deneme sürecindeki yeni başvuru servisini kullanmak. Ben tabii ki daha kolay olacağını düşünerek yeni servisle işlemlerimizi başlattım. Ne var ki, bu yeni servisle de olsa, hayatımda gördüğüm en uzun vize başvuru formunu doldurduğumu anlamam pek de uzun sürmedi.. Tek tek saymadım ama sanırım 100’e yakın, belki de daha fazla soru cevaplamanız gerekiyor.

Sizin temel bilgileriniz, eşinizin bilgileri, anne-babanızın bilgileri, İngiltere’de yakınınız varsa onun bilgileri, işiniz/eviniz ile ilgili bilgiler, Avrupa’da yaptığınız önceki seyahatler, Asya’da yaptığınız seyahatler, bu seyahatlerin detayları vs. derken, formun en sonunda size bir PDF dokümanı veriyorlar soru ve cevapları içeren, benim dokümanım 9 sayfa, Mügeninki ise 10 sayfa tuttu, burada anlayabiliriz sanırım sorulan soruların sayısını 🙂

ingiltere-vizesi-sangay

Herhangi bir yanlış yapmamak için yavaş ve dikkatlice doldurduk formları, o nedenler bir kaç saatimizi sadece form doldurmaya ayırdık diyebilirim.. Form doldururken yanınızda pasaportunuzun, eğer İngilterede yakınınız varsa onun pasaport ve adres bilgilerinin yanınızda olduğundan emin olun.. Gençer’den bahsettiğimiz için onun bilgilerini de forma ekledik, eğer o olmasaydı otel rezervasyon detaylarını da girmek zorunda kalacaktık..

Başvuru formunu doldurduktan sonra sizi randevu sistemine yönlendiriyor, burada randevu günü ve saatini seçip vize ücretini ödemeniz gerekiyor. Normal vize ücreti 888RMB ve bunu online kredi kartı vasıtasıyla ödeyebiliyorsunuz.. Hızlandırılmış servisler için ücret giderek pahalılaşıyor.. Normal vize 15 iş günü içinde çıkıyormuş, bizim için yeterli bir süre olduğundan bunu seçtik ve randevumuzu da 20 Kasım Perşembe sabahı 08:20’ye aldık. Başvuru formunun uzunluğunu saymazsak bu yeni sistem gayet akıcı bir şekilde işliyor diyebilirim, size de tavsiye ederim..

s300__MG_1520

Başvuruda zorunlu olan iki doküman var, birincisi pasaportunuz, ikincisi ise biometrik ölçülerde (3.5 * 4.5) vesikalığınız. Bunun dışında ek dokümanları da başvurunuza ekleyebiliyorsunuz, ki ekleyebildiğiniz kadar eklemekte yarar vardır diye düşünüyorum. Bu bağlamda biz çalıştığımız şirketlerden orada çalıştığımıza dair resmi belgeler, çalışma izinlerimizin fotokopileri, kira kontratımız vs. gibi bulabildiğimiz belgeleri hazırlayıp başvurumuza ekledik.. Belgelerin İngilizce olması gerekiyor, Çince getireceğiniz belgeler (mesela şirketinizin iş lisansı) için 75RMB tercüme ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Perşembe sabahı erkenden İngiltere vizelerinden sorumlu olan acentenin ofisine doğru yola çıktık.. Acente ” 3/F, Guangdong Development Bank Tower, 555 Xujiahui Road” adresinde bulunuyor.. Bu binanın içinde Yunanistan’dan Yeni Zelanda’ya, Kanada’dan İsveç’e kadar bir çok ülkenin vize acentaları var, yani daha önceden buraya gelmiş olmanız olası 🙂 Bina kapılarını saat 8:00’da açıyor, biz de hemen sonrasında içeri girdik ve acentenin olduğu kata çıktık.. Kapının önünde minik bir kuyruk başlamıştı bile, bir süre kuyrukta durduktan sonra önümüzdeki bayana “sizin randevu da 8:20’de mi” diye sorduk, “Hayır benimki 9:00’da” cevabını alınca ben öne doğru ilerledim ve 8:20 randevumuz olduğunu söyleyince bizi hemen sıranın önüne alıverdiler.

china-uk-flag

Girişte bulunan görevliler dokümanlarımızı düzenleyip bize bir sıra numarası vererek bizi içeri yolladılar.. Kısa bir süre içerisinde sıra bize geldi ve vize sorumlusunun karşısına geçtik.. Kendisi belgeleri detaylı bir şekilde düzenledi, eksik gedik var mı kontrol etti, ve önce Müge’nin sonra benim başvuru süreçlerimizi tamamladı.. Pasaportunuzu size kargo ile yollayabiliyorlar, veya siz gelip oradan almayı tercih edebiliyorsunuz, biz kargo ile yollanmasını tercih ettik.. Tercüme ücreti, kargo ücreti vs. derken yaklaşık bir 200RMB de oraya ödedik.. Ordaki işimiz bitince sıra fotoğraf çekimi ve parmak izi alımına gelmişti ve yeniden bekleme bölümüne geri döndük..

Numaramız ikince kere ekranda görününce bu sefer hemen yan tarafta bulunan küçük odalardan birine gittik ve sırayla önce parmak izimizi verdik, daha sonra ise vesikalık fotoğrafımızı çektirdik.. Bu işlem hızlıca tamamladı.. Gerçi Müge’nin parmak izini alırken makine biraz zorlanmış, o nedenle onun işi biraz daha uzun sürdü 🙂 Bu işlemleri de tamamladıktan sonra mekanı terketmenin zamanı gelmişti ve artık “15 iş günü içerisinde” alınacak sonucu bekleyecektik..

Bekleyiş beklediğimizden kısa sürdü, ve 28 Kasım Cuma günü sabah itibariyle kargo pasaportları ofisime teslim etti.. Hemen zarfları açıp baktım, ve pasaportlarımıza yapıştırılmış İngiltere vizelerini görerek sevindim 🙂 Zaten bize vize vermeyecekler de kime verecekler diye düşünerek biraz da böbürlendim 🙂 Velhasıl bizim için Şanghay’dan İngiltere vizesine başvurmak ve vizeyi almak arasında sadece 12 gün geçti.. Bence gayet efektif bir sistem yapmışlar, takdir ettim.. Bir de o efsanevi uzunluktaki başvuru formu olmasa her şey çok daha güzel olacaktı tabii 🙂


Şanghay’da Almanya Vizesi Almak

Geçtiğimiz haftalarda Çin’deki Türkler mail listesine gelen bir mailde Şanghay’da nasıl Almanya Vizesi alınabileceği hakkında detaylı bilgiler yer alıyordu.. Bilgileri derleyen, daha doğrusu kendi başvuru sürecini yazıyan döken Gökay Bey’den yazısını sitede yayınlamak için izin istedim, ki olur da başkalarının ihtiyacı olursa bulunması kolay olsun 🙂 Kendisi de sağolsun herhangi bir mahsur görmedi yazısını 70 milyonla paylaşmaktan 🙂 Velhasıl, aşağıdaki yazı ileride buradan Almanya’ya gitmeyi planlayıp da vize başvuru sürecini merak edenlere yardımcı olacaktır diye umuyorum.. Gökay Bey’e tekrardan teşekkürler..

Yabancılar Çinli başvuru sahipleri ile aynı statüde başvuru yapıyor. Yani randevu alarak, konsolosluğa bizzat giderek başvurmak gerekiyor. Almanya Şangay Konsolosluğu Vize Bölümü Web Sitesi‘nde başvuracağınız vize türüne göre istenen belgeler belirtilmiş. İş vizesi başvurusu için 2 farklı adres var:
1)Çin’de sadece Alman firmalarda çalışanlarin 690RMB ödeyerek kısa sürede daha kolay başvurabileceği AHK(German Industry and Commerce) (Centrury Avenue’da)
2)Alman olmayan herhangi bir firmada çalışanlar için normal prosedürü takip ederek 490RMB ödeyerek başvurduğu Alman Konsolosluğu (Jing’an Temple yakınında).

Visa Schengen

Çalıştığım firma Alman olmadığı icin konoslosluktan başvurdum. Öncelikle gerekli evraklari siteden öğrendikten sonra internet randevu sisteminden ileri tarihli bir randevu almak gerekiyor. Tarih ve saati mevcut seçeneklerden seçip onayladığınızda email adresinize randevu konfirmasyonu geliyor, bunu yazdırıp randevuya giderken yanınızda götürmeniz gerekiyor. Belgeler:
*Aynı siteden indirip doldurduğunuz başvuru formu ve ek deklarasyon yazısı
*Firmanızın iş sertifikası kopyası ve orijinal garanti yazısı (imza ve kaşeli)
*Fuar veya ziyaret edilecek firma davetiyesi (kopyası)
*Oturduğunuz yerdeki polis istasyonundan ikametgah (1 orijinal ve 1 kopya)
*Sigorta (kalacağınız süreleri kapsayan) (internetten satın alıp emaili yazdırıp götürebilirsiniz)
*Kartvizitiniz
*Kalacağınız süreyi kapsayan otel rezervasyonu
*Seyahat giderlerinizi karşılayacak kadar varlık bildirimi (banka hesap

Randevuda iş seyahatinizin detayları ile ilgili sorular soruyorlar, davetiye ve otel rezervasyonu tarihleri başvuru tarihleriyle bire bir örtüşmediğinden ek belge istediler (davetiye tarihini uzatmam istendi), bir kaç gün içinde tamamlayıp götürdum (bunun icin tekrar randevu gerekmiyor, ek belge getirme saatleri var) ve 14 gün sonra pasaportumu alabileceğime dair tarih ve gün verildi, bu belge ile o gün gidip vizeli pasaportumu aldim.

Kısacası randevu almaktan pasaportu teslim almaya kadar yaklaşık 30 gün sürdü. Konsolosluk çok kalabalık ve bekleme süreleri çok uzun, bunu göz önüne alarak başvurunuzu erken yapmanızda fayda var.
Not: Aynı yıl içinde 2’den fazla Schengen vizesi olanlar sonraki başvurularını yine bizzat giderek aynı belgelerle AHK’den yapabiliyor, 7 işgününde alabiliyor.


Şanghay’dan İsviçre Vizesi Almak

Eminim bir çoğumuzun hayatında en az bir “Schengen Vizesi” macerası olmuştur.. Büyük bir dikkatle hazırlanan belgeler, doldurulan formlar, alınan randevular, gidilen mülakatlar, verilmeye çalışılan sevimli cevaplar vs. Sonrasında ise heyecanlı bir bekleyiş.. Tüm bunların hepsi 3-5 günlük verilecek olan o vize için.. Vizeyi alınca da iş bitmez, bazen karşı ülke havaalanındaki gümrük memurunu ikna edecek cevaplar da vermeniz gerekebilir 🙂 Bu nedenle İsviçre’nin de Schengen ülkelerinden biri olduğunu (Avrupa Birliği’ne dahil olmamasına rağmen) öğrendiğimde vize başvurusu öncesi biraz çekinmedim değil hani.. Gerçi yabancı bir ülkede otururken vize başvurusu yapmanın Türkiye’de otururken bu başvuruyu yapmaya nazaran daha kolay olacağını da düşündüm öte yandan.. Gerçekten de çok zor olmadı..

İlk önce Şanghay’daki İsviçre Konsolosluğu’nun web sitesine girerek hem mekanın yerini, hem de vize başvurusu için gereken evrakları öğrendim.. Buna göre İsviçre’ye turist vizesi başvurusu yapmak için gerekli olan evraklar şunlarmış:

1) Buradan indirebileceğiniz başvuru formunun doldurulmuş hali

2) Uçak rezervasyonunuz (vize çıkmadan satın almayın biletleri diyorlar)

3) Otel rezervasyonunuz

4) Şirketinizin mühürlü iş lisans belgesi

5) Müdürünüzün imzaladığı sizinle ilgili temel bilgileri içeren bir dilekçe (şirket antetli kağıda)

6) Bankanızdan alacağınız, son 6 aylık hesap hareketlerinizi gösteren belge

7) Tabii ki pasaportunuz, iki adet fotoğraf ve  490RMB vize ücreti

Ben bunların yanında n’olur n’olmaz diyerek seyahat sağlık sigortası, kartvizit, çalışma izni fotokopisi gibi ek belgeleri de yanımda götürdüm.. Şanghay’daki İsviçre Konsolosluğu lokasyon olarak Xianxia Road üzerinde, Gubei Road kesişimine çok yakın, Far East International Plaza isimli iş merkezinin A bloğunda, 22. katta yer alıyor.. Binanın girişinde fotokopi çektirebileceğiniz, çıktı alabileceğiniz (hatta sigorta ve resim olayını da hallediyor olabilirler, emin değilim) minik bir yer olduğunu da hatırlatayım..

Girişte görevli tarafından dağıtılan numaraları alıp, sıranız gelince içeri giriyorsunuz.. Mesai 9:00’da başlıyor ama ne kadar erken gelirseniz o kadar küçük numara alırsınız. 8:30-8:45 arası iyidir yani.. Çok fazla kalabalık olmuyor gerçi ama gene de işi şansa bırakmamak lazım 🙂 Sıra gelince belgelerinizi görevliye teslim ediyorsunuz, tek tek üzerlerinden geçiliyor, ve size, üzerinde, hangi gün saat kaçta pasaportunuzu teslim alabileceğinizi yazan bir kağıt veriliyor. Normalde 10 gün kadar sonrasına veriyorlar vizeleri, o nedenle son anda başvurmamak lazım..