Geçtiğimiz haftalarda gezi yazılarından alıntılama yapmaya başladığım Sayın Niyazi Meriç’in başka bir yazısını daha okuyacaksınız bugün.. Niyazi Bey bu sefer bizlere dünyaca ünlü filozof Konfüçyüs ve onun memleketi Qufu’yu gezdirecek 🙂
Çin’in Shandong eyaletinin güneybatısında, Şangay’a hızlı trenle 3 saat mesafede yer alan Qufu, Çin’in eski çağlarında (MÖ. 551 – 479) yaşamış olan büyük düşünür ve eğitimci Konfüçyüs’ün memleketi ve konfüçyüsçülüğün beşiğidir. Qufu, yalnızca uzun tarihi ile değil, yer üstünde ve yer altında bulunan çok sayıdaki değerli tarihi eserleri ile Çin’in en tanınmış tarihsel ve kültürel kentlerinden birisi konumundadır.
Konfüçyüs’ün asıl adı Kong Qiu dur. Kong, soyadıdır ve Qufu’nun nüfusunun beşte biri Kong soyadını taşır. 1994 yılında Konfüçyüs Tapınağı, Konfüçyüs Konağı ve Konfüçyüs Mezarlığı gibi tarihi sitler, Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne dahil edilmiştir.
Yaşadığı dönemde 3000 öğrenci yetiştirmiş olan Konfüçyüs’ün M.Ö. 26 Eylül 551 yılında doğduğu rivayet edilen, Qufu’nun 30 km güneydoğusunda Nishan dağı eteklerindeki mağara.
Konfüçyüs’ün babası Shu-liang He. 70 yaşlarında artık yaşamının son dönemlerinde yaşlı bir askermiş. Dokuz kız çocuğu varmış ve ölmeden önce bir erkek çocuğu olsun istiyormuş. Konfüçyüs doğduktan üç yıl sonrada ölmüş.
Konfüçyüs’ün filozof olan 2 oğlu. Kong Li ve Kong Yu.
Konfüçyüs’ün anısına ölümünden sonra doğduğu yer olan mağaranın üzerindeki tepeye yaptırılan Konfüçyüs akademisi.
Konfüçyüs’ün Qufu’da yaşadığı sürekli yenilemelerle günümüze kadar ulaşan evi. Konfüçyüs’dan sonra torunları 5 kuşak burada yaşamış.
Qufu Konfüçyüs Tapınağı.. M.Ö. 478 yılında (Konfüçyüs ‘ün ölümünden bir yıl sonra) yaşadığı evin hemen yanı başına inşa edilen ve Çin’de Konfüçyüs’ü anmak için yapılan 218.000 metre kare büyüklüğündeki ilk tapınaktır. İçindeki 2100 parça taş tablet ve tabletler üzerindeki yazıların da iyi korunmuş olması nedeniyle, Çin hat sanatının hazinesi olarak nitelendirilmektedir. Konfüçyüs Tapınağı, Beijing’deki Yasak şehir ve Chengde’daki Bishu Sarayı Çin’deki üç antik yapı topluluğunu oluştururlar.
Konfüçyüs konağı (Kong Fu).. Yeryüzündeki en büyük aile olarak bilinen Konfüçyüs’un torunları, yani Konfüçyüs Ailesinin 74.000 metrekare büyüklüğündeki özel konağıdır. Çin’de mevcut feodal soylulara ait konaklar arasında en büyük ve en eski olanıdır. Konfüçyüs Konağı, bu nedenle de “dünyadaki birinci konak” unvanını kazanmıştır. Konfüçyüs’un yaşadığı evin bir tarafında Tapınak diğer diğer tarafında ise ailesi için yaptırılan bu konak vardır. Konfüçyüs ailesi 1948 yılına kadar burada yaşamış.
Konfüçyüs Mezarlığı, 2.000.000 metrekare alanı kapsayan, 2340 yıllık tarihi olan, Konfüçyüs’ün 100.000 torununun mezarlarının bulunduğu Çin’deki en büyük aile kabristanıdır.
Qufu’da gece ve gündüz.
=================================
Doç. Dr. Niyazi Meriç Lüminesans Tarihlendirme Araştırma Laboratuvarı Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi