Şanghay’da Geçici İkamet Kaydı


Bugün şahit olduğum olay nedeniyle muhtemelen bir çok kişinin zaten biliyor olduğu bu uygulamadan burada da kısaca bahsetmek istedim.. Eğer Çin’de oturum/çalışma izniniz yoksa, yani ülkeye iş vizesi (business) veya turistik vize ile giriş yapıyorsanız Çin kanunlarına göre 24 saat içerisinde kalacağınız yere en yakın polis merkezine gidip pasaportunuzu kaydettirmeniz ve geçici ikamet belgesi almanız gerekiyor.. Eğer bir otelde kalıyorsanız sorun yok demektir, çünkü otel sizin adınıza bu kayıt işlemini gerçekleştiriyor, size herhangi yapacak bir iş kalmıyor.. Yok eğer başka bir yerde (arkadaş, akraba vs.) kalacaksanız ise bu işlemi sizin yaptırmanız gerekiyor..

Belgeyi almak çok kısa bir işlem aslında.. Pasaportunuzdan alınan özlük bilgileriz, ülkeye giriş tarihiniz vs. kullanılarak bu dokümanın hazırlanması en fazla 10 dk sürüyor.. Burada dikkat çekmek istediğim konu “24 saat içerisinde” kısmı.. Normalde polis memurları bu konuda esnek davranıyorlar.. 3-5 gün sonra gittiğinizde bile insiyatif kullanarak herhangi bir işlem yapmadan gayet nazik bir şekilde kaydınızı yapıyorlar..
Şanghay Geçici İkamet Belgesi

Ama eğer kuralları sıkı sıkıya uygulayan bir polis memuru ile karşılaşırsanız, o zaman olaylar şu şekilde gelişiyor.. Öncelikle yanınızda Çince/İngilizce bilen ve size tercümanlık yapan bir arkadaşınız olduğunu varsayıyorum.. Memur öncelikle 3 sayfalık bir ifade çıktısı alıyor.. Burada soru cevap şeklinde sizden alınmış bir ifade örneği bulunuyor.. Adınızın ne olduğu, ne zaman giriş yaptığınız, neden kayıt işlemine geç geldiğiniz gibi sorulara karşın sizin ilgili cevaplarınız var bu belgede.. Belli bir şablon var ve isim, pasaport no gibi yerler değişiyor.. Bu belgeyi ve bir kaç belgeyi daha size gösteriyor, tercümanınız vasıtasıyla okuyup anladığınızı beyan edip imzanızı atıyorsunuz hepsine.. Sonrasında ceza belgesini veriyor ve en yakın bankaya gidip yatırmanız söyleniyor.. Bankadan yatırdığınıza dair belge ile polis merkezine geri gelip geçici ikamet belgenize kavuşuyorsunuz 🙂

Sonuç olarak heryerde olduğu gibi burada da kurallar konusunda esnek veya katı polis memurları bulunduğu için benim tavsiyem kayıt işlemlerinizi ülkeye giriş yaptıktan 24 saat içerisinde bitirmeniz olacaktır.. Aksi takdirde epeyce zaman ve bunun yanısıra para da kaybettiren işlemlerle başbaşa kalabilirsiniz 🙂

Not: İrem Hanım’ın ilettiği son dakika notuna göre pasaport fotokopisi de istenebilir sizden kayıt esnasında, tedbirli olmakta fayda var 🙂