Şanghay’da Almanya Vizesi Almak


Geçtiğimiz haftalarda Çin’deki Türkler mail listesine gelen bir mailde Şanghay’da nasıl Almanya Vizesi alınabileceği hakkında detaylı bilgiler yer alıyordu.. Bilgileri derleyen, daha doğrusu kendi başvuru sürecini yazıyan döken Gökay Bey’den yazısını sitede yayınlamak için izin istedim, ki olur da başkalarının ihtiyacı olursa bulunması kolay olsun 🙂 Kendisi de sağolsun herhangi bir mahsur görmedi yazısını 70 milyonla paylaşmaktan 🙂 Velhasıl, aşağıdaki yazı ileride buradan Almanya’ya gitmeyi planlayıp da vize başvuru sürecini merak edenlere yardımcı olacaktır diye umuyorum.. Gökay Bey’e tekrardan teşekkürler..

Yabancılar Çinli başvuru sahipleri ile aynı statüde başvuru yapıyor. Yani randevu alarak, konsolosluğa bizzat giderek başvurmak gerekiyor. Almanya Şangay Konsolosluğu Vize Bölümü Web Sitesi‘nde başvuracağınız vize türüne göre istenen belgeler belirtilmiş. İş vizesi başvurusu için 2 farklı adres var:
1)Çin’de sadece Alman firmalarda çalışanlarin 690RMB ödeyerek kısa sürede daha kolay başvurabileceği AHK(German Industry and Commerce) (Centrury Avenue’da)
2)Alman olmayan herhangi bir firmada çalışanlar için normal prosedürü takip ederek 490RMB ödeyerek başvurduğu Alman Konsolosluğu (Jing’an Temple yakınında).

Visa Schengen

Çalıştığım firma Alman olmadığı icin konoslosluktan başvurdum. Öncelikle gerekli evraklari siteden öğrendikten sonra internet randevu sisteminden ileri tarihli bir randevu almak gerekiyor. Tarih ve saati mevcut seçeneklerden seçip onayladığınızda email adresinize randevu konfirmasyonu geliyor, bunu yazdırıp randevuya giderken yanınızda götürmeniz gerekiyor. Belgeler:
*Aynı siteden indirip doldurduğunuz başvuru formu ve ek deklarasyon yazısı
*Firmanızın iş sertifikası kopyası ve orijinal garanti yazısı (imza ve kaşeli)
*Fuar veya ziyaret edilecek firma davetiyesi (kopyası)
*Oturduğunuz yerdeki polis istasyonundan ikametgah (1 orijinal ve 1 kopya)
*Sigorta (kalacağınız süreleri kapsayan) (internetten satın alıp emaili yazdırıp götürebilirsiniz)
*Kartvizitiniz
*Kalacağınız süreyi kapsayan otel rezervasyonu
*Seyahat giderlerinizi karşılayacak kadar varlık bildirimi (banka hesap

Randevuda iş seyahatinizin detayları ile ilgili sorular soruyorlar, davetiye ve otel rezervasyonu tarihleri başvuru tarihleriyle bire bir örtüşmediğinden ek belge istediler (davetiye tarihini uzatmam istendi), bir kaç gün içinde tamamlayıp götürdum (bunun icin tekrar randevu gerekmiyor, ek belge getirme saatleri var) ve 14 gün sonra pasaportumu alabileceğime dair tarih ve gün verildi, bu belge ile o gün gidip vizeli pasaportumu aldim.

Kısacası randevu almaktan pasaportu teslim almaya kadar yaklaşık 30 gün sürdü. Konsolosluk çok kalabalık ve bekleme süreleri çok uzun, bunu göz önüne alarak başvurunuzu erken yapmanızda fayda var.
Not: Aynı yıl içinde 2’den fazla Schengen vizesi olanlar sonraki başvurularını yine bizzat giderek aynı belgelerle AHK’den yapabiliyor, 7 işgününde alabiliyor.