Şanghay’da Avustralya Vizesi Almak

Geçtiğimiz sene yaptığımız ziyaretten sonra bir anda favori ülkelerimiz sıralamasında bir numaraya yerleşen (ve hala yerini koruyan) Avustralya ile ilgili bir yazı daha yazmak istedim. Bu yazıda, eğer Çin’de yaşıyor ve Avustralyayı turistik amaçlı ziyaret etmek istiyorsanız, ilgili vizeyi almak için neler yapmanız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Avustralya için turist vizesi almayı düşünüyorsanız başvurmanız gereken vize tipi “Visitor visa (subclass 600)” olarak geçiyor. Başvurunuz ile ilgili olarak öncelikle yetkili aracı kurum olan VFS Global’ın web sitesine girmeniz gerekiyor. Vize için toplamanız gereken belgeleri bu siteden öğrenebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Burada madde madde belirtmek gerekirse:

  • İsmi “Form 1419” olarak geçen turistik vize başvuru formunu indirip dolduruyoruz.
  • İsmi “Form 54” olarak aile düzeni formunu indirip dolduruyoruz.
  • Pasaportumuzun bio-data sayfasının (fotoğrafın olduğu sayfa) biri renki, biri siyah-beyaz iki kopyasını çıkarıyoruz.
  • Eğer ilk Avustralya vizesi başvurumuzsa, pasaportun vize/mühür/imza olan tüm sayfalarının renkli kopyalarını çıkarıyoruz.
  • Nüfus cüzdanımızın önlü/arkalı renkli fotokopisini çıkarıyoruz.
  • Bir adet beyaz arka planlı vesikalık fotoğrafı da ekliyoruz başvurumuza.
  • Eğer ilk Avustralya vizesi başvurumuzsa, aşağıdaki finansal durumumuzu gösteren belgeleri
    • Banka hesabındaki bakiyeyi ve hesap hareketlerini gösteren hesap cüzdanı kopyası
    • Belli bir zaman periyodundaki maaş dekontlarının kopyaları
    • Diğer sahip olduklarınızı gösteren finansal gösteren kanıtlar
  • İşyerimizden alacağımız antetli kağıda basılmış, mühürlenip imzalanmış bir belge. Bu belgede yer alacak metin aşağıdaki bilgileri içeriyor olmalı:
    • İş yerindeki pozisyonunuz
    • Ne zamandan beri orada çalıştığınız
    • Maaşınız
    • Avustralya seyahati için izninizin onaylandığı
    • Belgeyi hazırlayan kişinin (genelde İK departmanı) ismi ve iletişim bilgileri

Gördüğünüz gibi ilk başvuruda, özelikle finansal durumunuz ile ilgili, biraz fazla belge isteniyor ama ikinci vizeden itibaren başvuru süreci epey basitleşiyor 🙂 Bu arada Avustralya vizesi başvuru sürecinin en güzel tarafını söyleyeyim. Vizeniz elektronik vize (e-vize) olarak hazırlandığından pasaportunuzu bırakmanıza gerek kalmıyor. 

Belgelerimizi hazırladıktan sonra gene VFS Global web sitesinden randevumuzu almamız gerekiyor. Randevumuzu aldıktan sonra seçtiğimiz gün ve saatte VFS Global’ın Avustralya Vize Acentesi’nin yolunu tutuyoruz. Şanghay’da oturanlar için acentenin adresi “No. 213, Middle Sichuan Rd”. Burada bulunan Jiushi Commercial Building içerisinde zaten epeyce ülkenin vize acentesi mevcut, Avustralya için ikinci kata çıkmanız gerekiyor. Kapıda sıra numarası almadan önce ordaki kızlara aldığınız randevunun çıktısını vermeyi unutmayın, yoksa sizi randevu almadan gelenlerle aynı sıraya sokuyorlar ve epey beklemeniz gerekiyor. Randevu numaranız ile alacağınız sıra no size epeyce zaman kazandırıyor 🙂

Sıra size gelince görevli memur belgelerinizi kontrol ediyor ve herşeyin eksiksiz olduğundan (örneğin fotoğrafınızda bir sorun varsa sizi aynı katta bulunan fotoğrafçıya yeni vesikalık fotoğraf çekimi için yönlendiriyor vs.) emin oluyor. Eğer herhangi bir sorun yoksa sizden vize başvuru ücreti olarak 700RMB alıyor, başvurunuzun girişini yapıyor ve size başvuru takibi yapabileceğiniz minik bir belge veriyor. Sonuç olarak, tüm hazırladığınız belgeleri teslim ediyor, pasaportunuzu geri alıyor, parayı ödüyor ve mekanı terk ediyor, yan taraftaki Starbucks’ta kahvenizi içmeye gidiyorsunuz 🙂

Vizeniz e-vize olduğu için olumlu veya olumsuz cevap size en geç 2-3 hafta içerisinde email ile gönderilecek. Bu bağlamda email adresinizin doğru olarak sisteme girildiğinden emin olmanız gerekiyor. Belgelerinizde herhangi bir sıkıntı yoksa vizeniz büyük ihtimalle onaylanacaktır. Her ihtimale karşı onay mailinde gönderilen belgenin çıktısını alıp Avustralya seyahatiniz boyunca yanınızda taşımanızı da tavsiye ederim.

Avustralya Vizesi için Çin’den başvuru sürecini anlaşılır bir şekilde açıkladığımı umuyorum. Burda yazanların dışında atladığım noktalar varsa yorum girip sorarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Tüm vize başvurularınız için kolaylıklar diliyorum 🙂