Şanghay’da Motor Kaydı Yaptırmak

Şanghay’a gelmeden önce, hayatımda bisiklet harici iki tekerlekli araç kullanmamıştım.. Motorsiklet kullanmayı ise aklımın ucundan bile geçirmezdim.. Hatta bu nedenle hız tutkunu sevgili dostum Tuncay motorsiklet kullanmaya başladığında epeyce endişelenmiştim.. Neyseki kazasız belasız atlattı o periyodu kendisi 🙂 Şanghay’a yerleştikten sonra da uzunca bir süre etraftaki bisiklet/motorsiklet bolluğunu uzaktan izlemekle yetindim.. Gerçi motorsiklet yerine sanırım scooter demem gerekir çünkü buradaki iki tekerlekli araçların nerdeyse hepsi elektrikle şarj olan bir bateriye sahip ve en fazla saatte 40-50 yapabiliyorlar 🙂 En sonunda geçtiğimiz yılın sonlarında doğru hayatımın en büyük çılgınlıklarından birini yapmaya karar verdim ve ben de bir scooter sahibi oldum! Bizim çılgınlıklar böyle işte 🙂

Daha dün gibi hatırlıyorum, sıcak bir Eylül gününün akşamında Emir ve Yasin ile beraber Changhua Road üzerindeki bir satıcıya gidip Emir’e ve bana birer adet aynı model (cüsselerimizin sığabileceği en büyük modeli seçtik) ama farklı renk (siyah-beyaz) scooter’dan almıştık.. Satıcıdan bizim eve kadar olan yolu scooter üzerinde nasıl gittiğimi bir ben bilirim bir de Allah bilir, biraz heyecan yapmış olduğum doğrudur yani 🙂 Neyseki önümde giden Emir yolu benim için temizliyordu 🙂 O gün başlayan scooter serüvenim, bugüne kadar herhangi bir sıkıntı olmadan devam ediyor, maşallah diyelim..

sangay-scooter-kayit-2 sangay-scooter-kayit

Şanghay’da benim gibi scooter sahibi olan bir çok yerli ve yabancıyı ilgilendiren bir haber var: Scooter’ınızın kaydını 1 Eylül tarihine kadar yaptırmanız gerekiyor. Neden diyecek olursanız 1 Eylül itibari ile kentte kontroller başlayacakmış ve kaydı yaptırılmamış tüm scooter ve motorlara ceza kesilecekmiş.. Ceza sadece para cezası mı olacak yoksa aracı bağlayacaklar mı ondan emin değilim 🙂 Ne olursa olsun, içiniz rahat bir şekilde scooter’ınızı kullanmak istiyorsanız ve hala kaydınız yoksa en kısa zamanda kaydınızı yapmanızı öneririm.. Kayıt yaptırmak nasıl bir süreç diyecek olursanız, çok kolay bir süreçmiş 🙂

Tek yapmanız gereken pasaport, çalışma izni, adres polis kaydı, motorunuzun faturası ve gene motoru alırken verdikleri minik kağıdı alarak kayıt işlemi yapan bir karakola gitmek.. Ben Yuyao Road üzerindeki, Wuning kesişimine yakın karakola gittim, (Emir ve Yasin burada da bana eşlik ettiler, sağolsunlar) siz de oturduğunuz yere yakın bir karakolda bu işlemi yaptırabilirsiniz.. Belgelerinizin fotokopileri yanınızda olsun, çünkü asılları sizde kalacak.. Belgeleri yetkiliye teslim edip kaydınızın yapılmasını bekliyorsunuz, sonrasında motorunuza minik mavi bir mühür takılıyor ve içiniz rahatlamış bir şekilde karakoldan ayrılıyorsunuz.. İşinizi şansa bırakmayın, en fazla bir saat içerisinde halledebileceğiniz bir iş yüzünden gelecek hafta polislerle tartışmaya girmeyin 🙂

Not: Fotoğraflar alıntıdır. Benim scooter’ım daha güzel 🙂


Şanghay’da Konsolosluğa Kayıt Yaptırmak

Geçtiğimiz hafta Şanghay’a yeni atanan konsolosumuz sayın Deniz Eke’nin gelişi nedeniyle Shangri La Otel’de buradaki Türkleri biraraya getirmeyi amaçlayan bir kokteyl düzenlenmişti. Bu kokteylde konuşan Deniz Eke’nin değindiği noktalardan biri de Şanghay’da yaşayan her vatandaşın konsolosluğa kayıt yaptırmasının önemiydi.. Biz de hem bu konuşmadan etkilenerek hem de önümüzde yaklaşan önemli bir seçim olduğunu da gözönüne alarak kaydımızı biraz geç de olsa yaptırmaya karar verdik.. Bu kararı uygulamak üzere pazartesi sabahı saat 9 olmadan Huaihai Road üzerinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Şanghay Başkonsolosluğu’na gitmek üzere yola çıktık.

Konsolosluğun bulunduğu binanın girişinde az da olsa bir kalabalık mevcuttu. Bu kalabalığı yaratanların çoğunun Türkiye vizesi için işlem yapmaya gelen vizeci elemanlar olduğunu asansörde çoğu kişinin bizimle birlikte 13. katta indiğini görünce anladık. Asansörden inince bir tarafta vize işlemlerinin yapıldığı yeri, diğer tarafta ise konsolosluk çalışanlarının bulunduğu yere giden kapıyı göreceksiniz. Biz bu kapıdan girdik, ve biraz ilerdeki ilgili görevli hanımın odasına doğru ilerledik. Devlet çalışanı olduklarından, bir sıkıntıya neden olmamak adına, isim kullanmayayım dedim, nolur nolmaz 🙂

Türkiye Cumhuriyeti Şanghay Başkonsolosluğu Türkiye Cumhuriyeti Şanghay Başkonsolosluğu

Görevli hanım bize iki tane dosya kağıdı verdi ve her türlü bilgimizi (Türkiye adres, telefon, Çin adres, telefon, email, vs.) bu kağıtlara yazmamızı istedi.. Adres konusunda özellikle posta kodunun çok önemli olduğunu üzerine basarak vurguladı.. Bizim bazı adreslerin posta kodunu bilmiyor oluşumuz pek hoşuna gitmedi kendisinin hatta 🙂 Kağıtları güzelce doldurup pasaportlarımızla birlikte kendisine teslim ettikten sonra hemen girişte bulunan koltuklarda oturup beklemeye başladık.. Bu arada bizimle birlikte iki kişi daha orada oturuyordu.. Az sonra çalışanlardan Çinli bir görevli gelerek güzel bir Türkçe ile “Hanımefendi karşı tarafta beklesinler diyor” şeklinde bir söylemle bizi katın diğer tarafında vize işlemlerinin görüldüğü kısma yolladı.. Orada sessiz sakin oturmamıza izin vermeyen hanımefendinin kim olduğunu ve neden oturamadığımızı ise soramadım kendisine 🙂

Sonrasında bir süre de karşı tarafta bekledik işlemler bitene kadar.. Orası diğer tarafa göre küçük bir yer olduğundan ben ayakta beklemek durumunda kaldım 10-15 dakika kadar.. Sonrasında kağıtları teslim ettiğimiz görevli hanım bizi yeniden diğer tarafa çağırdı ve odasına girdik.. Bilgisayara girilmiş kayıtlarımızın birer çıktısını alıp, yazışma adreslerini kaydettikten sonra bize belgelerin bir kopyasını imzalattı.. Sorduğum soru üzerine, bu kayıtların Türkiye’de de online olarak güncellendiğini ve bu şekilde seçimlerde de oy kullanabilme şansımızın olacağını belirtti.. Sonrasında teşekkür ederek konsolosluktan ayrıldık.. Kısaca değerlendirmem gerekirse, işimizi kısa bir sürede (yaklaşık bir saat) halletmiş olmamız gayet güzeldi.. Öte yandan çalışanların vatandaşlarına karşı biraz daha güleryüzlü olmalarını beklerdim şahsen.. Neyse, fazla konuşmayayım bu konuda 🙂

 


Şanghay’da Geçici İkamet Kaydı

Bugün şahit olduğum olay nedeniyle muhtemelen bir çok kişinin zaten biliyor olduğu bu uygulamadan burada da kısaca bahsetmek istedim.. Eğer Çin’de oturum/çalışma izniniz yoksa, yani ülkeye iş vizesi (business) veya turistik vize ile giriş yapıyorsanız Çin kanunlarına göre 24 saat içerisinde kalacağınız yere en yakın polis merkezine gidip pasaportunuzu kaydettirmeniz ve geçici ikamet belgesi almanız gerekiyor.. Eğer bir otelde kalıyorsanız sorun yok demektir, çünkü otel sizin adınıza bu kayıt işlemini gerçekleştiriyor, size herhangi yapacak bir iş kalmıyor.. Yok eğer başka bir yerde (arkadaş, akraba vs.) kalacaksanız ise bu işlemi sizin yaptırmanız gerekiyor..

Belgeyi almak çok kısa bir işlem aslında.. Pasaportunuzdan alınan özlük bilgileriz, ülkeye giriş tarihiniz vs. kullanılarak bu dokümanın hazırlanması en fazla 10 dk sürüyor.. Burada dikkat çekmek istediğim konu “24 saat içerisinde” kısmı.. Normalde polis memurları bu konuda esnek davranıyorlar.. 3-5 gün sonra gittiğinizde bile insiyatif kullanarak herhangi bir işlem yapmadan gayet nazik bir şekilde kaydınızı yapıyorlar..
Şanghay Geçici İkamet Belgesi

Ama eğer kuralları sıkı sıkıya uygulayan bir polis memuru ile karşılaşırsanız, o zaman olaylar şu şekilde gelişiyor.. Öncelikle yanınızda Çince/İngilizce bilen ve size tercümanlık yapan bir arkadaşınız olduğunu varsayıyorum.. Memur öncelikle 3 sayfalık bir ifade çıktısı alıyor.. Burada soru cevap şeklinde sizden alınmış bir ifade örneği bulunuyor.. Adınızın ne olduğu, ne zaman giriş yaptığınız, neden kayıt işlemine geç geldiğiniz gibi sorulara karşın sizin ilgili cevaplarınız var bu belgede.. Belli bir şablon var ve isim, pasaport no gibi yerler değişiyor.. Bu belgeyi ve bir kaç belgeyi daha size gösteriyor, tercümanınız vasıtasıyla okuyup anladığınızı beyan edip imzanızı atıyorsunuz hepsine.. Sonrasında ceza belgesini veriyor ve en yakın bankaya gidip yatırmanız söyleniyor.. Bankadan yatırdığınıza dair belge ile polis merkezine geri gelip geçici ikamet belgenize kavuşuyorsunuz 🙂

Sonuç olarak heryerde olduğu gibi burada da kurallar konusunda esnek veya katı polis memurları bulunduğu için benim tavsiyem kayıt işlemlerinizi ülkeye giriş yaptıktan 24 saat içerisinde bitirmeniz olacaktır.. Aksi takdirde epeyce zaman ve bunun yanısıra para da kaybettiren işlemlerle başbaşa kalabilirsiniz 🙂

Not: İrem Hanım’ın ilettiği son dakika notuna göre pasaport fotokopisi de istenebilir sizden kayıt esnasında, tedbirli olmakta fayda var 🙂